75-годишният Кромуел е бил сред шестимата души, блокирали входа на завод на компанията Competitive Power Ventures. Той, актрисата Маделин Шоу и активистката Прамила Малик и др. се вързали един за друг за шиите с устройства за заключване на велосипеди U-lock.

Кромуел е оглавявал протестната акция. Полицията е задържала шестимата протестиращи. След като са им били повдигнати обвинения за хулиганство, те са били освободени. Активистите ще бъдат изправени пред съда на 4 януари.

Участниците в протестната акция твърдят, че изграждането на АЕЦ е опасно за здравето на местните жители и ще доведе до намаляване на цената на недвижимата собственост. Според тях, обектът застрашава околната среда, може да предизвика например измирането на блатните костенурки и прилепите, които са застрашен вид.

Джеймс Кромуел е номиниран за "Оскар" като Актьор в поддържаща роля през 1996 г. за участието му в семейния филм "Бейб". Двукратен носител е на "Еми" за Актьор в поддържаща роля в телевизионните сериали "Зловеща семейна история" и "RKO 281". Участвал е в редица филми, сред които "Аз, роботът", "Всички страхове", "Наемници", "Поверително от Ел Ей" и други.