Тя е първата трета съпруга на държавен глава - Роналд Рейгън е единственият президент, който се е развеждал и има втора съпруга, и първата от над 190 г. чужденка първа дама в Белия дом след Луиза Адамс, съпругата на Джон Куинси Адамс, през 1825 г.

Вижте Мелания в изборната нощ и през годините

"Ще бъда доста традиционна (първа дама). Като Бети Форд или Джаки Кенеди", каза наскоро словенката пред "Ню Йорк таймс".

Мелания Кнавс, както е моминското й име, е родена в словенския промишлен град Севница (тогава - част от Югославия). Баща й Виктор, член на компартията, се занимава с търговските връзки на автомобилно предприятие, а майка й Амалия  работи в шивашки цех. Семейството живее в осеметажен блок, в апартамент, гледащ към река и фабрични комини, пише БТА.

С променено фамилно име на Кнаус Мелания започва кариерата си като модел на 16-годишна възраст, когато застава пред обектива на Стане Йерко - един от пионерите на модната фотография в Югославия.

След завършване на училище Кнаус следва архитектура и дизайн в университета в Любляна, но зарязва учението след първата година сайта на Мелания пишеше, че се е дипломирала). Работи за модни къщи в Милано и Париж, на 26-годишна възраст се мести в Ню Йорк. С бъдещия си съпруг Доналд Тръмп се запознава на парти в Манхатън две години по-късно. Женят се през 2005 г. Тя е третата му съпруга, имат 10-годишен син Барън.

Знае английски, немски, френски и италиански освен словенски и сърбохърватски.

Преди дни стана ясно, че красавицата е работила като модел в САЩ, преди да има официално разрешение за работа. Мелания твърдеше през цялото време, че е дошла в страната законно, без да нарушава в нито един момент условията на имигрансткия си статут. Съпругът й зае радикални позиции по отношение на законите за имиграцията и тези, които ги нарушават.

Бившата словенска моделка нашумя по време на кандидат-президентската кампания като копира реч на Мишел Обама от конгреса на Демократическата партия през 2008 година.

"Ню Йорк Поуст" пък публикува голи снимки на Мелания от фотосесия през 1995 г. за мъжкото списание "Макс".

Снимките са на френския фотограф Але дьо Басвил, който разказа: "Мелания бе просто великолепна, тя е забележителен човек и беше много добра към мен. Мисля, че е много важно да се показва красотата и свободата на жената. Много съм горд с тези снимки, защото те отразяват красотата на Мелания".