Коензим Q10 е основен компонент на всяка клетка, който осигурява енергия за нормалното протичане на метаболитните процеси в човешкия организъм. С напредване на възрастта, при повишена умствена и физическа дейност количеството на коензим Q10 в клетките намалява, което води до лесна уморяемост и понижен жизнен тонус.
 
Антиоксидантът в най-голяма концентрация се открива в храните с животински произход – меса, черен дроб, риба, както и в зърнените храни, ядките, тъмнозелените зеленчуци (спанак, броколи), но за да си набавим необходимата доза от тези източници се налага консумацията на огромни и непосилни за храносмилателната система количества храна.
 
Смята се, че благодарение на способността си да ускорява метаболизма коензим Q10 подпомага контрола на телесното тегло. Той стимулира процесите за изработване на енергия и така води до активиране на клетъчните функции, подобряване на обмяната на веществата и изразходване на излишните мастни натрупвания. Коензим Q10 е ценен и за работата на сърцето. Доказана е връзката между ниското ниво на коензим Q10 и сърдечно-съдовите заболявания. Той е важен и за активно спортуващите хора, които чрез него видимо подобряват тонуса си.
 
Какви са другите полезни ефекти от приема на коензим Q10:
 • възвръщане жизнеността на кожата и стимулиране на защитните й функции;
 • предпазване на кожата от преждевременно стареене, което се дължи както на действието на UV лъчите, така и на другите фактори на околната среда;
 • намаляване на големината и броя на бръчките и предотвратяване на появата им
 • подобряване на потентността, дава енергия и повишава силата на мъжете;
 •  укрепване на имунната система;
 •  положителен ефект при алергии, астма, др. заболявания на дихателната система;
 •  предпазване на мозъка от невродегенеративни заболявания (напр.Паркинсон)
 
Каква е препоръчителната дневна доза?
Препоръчваната дневна доза е 60 mg висококонцентриран коензим Q10, което се равнява на 1 капсула дневно. За да се възстанови нормалното му ниво в организма е препоръчително да се приема висококонцентриран вариант на коензим Q10 – 60 mg дневно, за по-продължителен период от време, поне 2-3 месеца.

Добре е да започнем още сега, за да имаме сили и енергия срещу пролетната умора.