Водещи ще са журналистът Драгомир Симеонов и голямата дама на българския театър Татяна Лолова. Като основен медиен партньор на събитието, през тази седмица Dir.bg всеки ден ви представя по един от петимата номинирани.

18-годишният Юлиан Спасов е ученик от 9-та френска езикова гимназия «Алфонс дьо Ламартин». Той е автор, режисьор и продуцент на пълнометражния филм „Teenday3”- категорична заявка за сериозно бъдеще в киното. Многофункционален и обещаващ кино-талант, той развива паралелно няколко сериозни проекта, които респектират със зрялост и професионализъм.

Все повече кино режисьори в България правят своя дебют, прехвърлили 40 -те. Един 18-годишен ученик може смело да застане пред тях и да им покаже дебютния си пълнометражен филм, заснет с бюджет от 3260 лв. Юлиян Спасов доказва, че ако си много талантлив и има какво да кажеш чрез изкуството си, намираш начин да го направиш въпреки всичко, така както преди години са започнали Спилбърг и Алмодовар.

Впечатляващa е лекотата, с която младият режисьор успява да постигне документално усещане в  историята за стремежите и проблемите на съвременните тийнейджъри. Юлиян увлича след себе си голяма част от съучениците си, учителките си и даже директорката на Френската гимназия и успява да ги накара да играят във филма му напълно реалистично.

„Teenday3” вече е отличен със специалната награда на международния филмов конкурс на фондация «Фумико Ямаджи», в Япония.

И все пак Юли е типичен тийнейджър, чиято любима книга все още е "Приключенията на Незнайко".

Основах студио с минималната осветителна и снимачна база, която се изисква, за да снимам интервютата за нашия уеб сайт every.bg. Обичам понякога да отделям време и за странични проекти като например проект за БДЖ, който пролетта предстои да излезе и „SUN PLAYS” с незаснеман досега time lapse на София от Витоша. На редовния въпрос дали се чувствам по-различен от връстниците си, отговарям "не, просто съм прескочил някои стъпала". Музиката ме довежда до вътрешно равновесие. Когато имам време да чета, го правя. Любими автори са ми Джеймс Ролинс, Майкъл Крайтън и Матю Райли, а филмът, който ме е разтърсил e “Сблъсъци”

Освен Юлиян Спасов, за престижната награда, oснована на името на емблематичния режисьор на 90-те Стоян Камбарев, са номинирани още художникът Калоян Илиев-Кокимото, актрисата Елена Димитрова, 17 годишната поетеса Теа Денолюбова и театралния режисьор Василена Радева.

Вижте видео визитка на Юлиян Спасов, специално направена за Церемонията >>