Като основен медиен партньор на събитието, през тази седмица Dir.bg всеки ден ще ви представя по един от петимата номинирани.

Калоян Илиев-Кокимото е сред най-забележителните млади имена в съвременното ни  изобразително изкуство. Живее и работи във Варна. Творец с неподражаем личен почерк и силно концентрирана творческа енергия, той е един от „най-европейските ни артисти”. Само за седем години зад гърба си има 13 самостоятелни изложби, 94 участия в национални и световни групови изложби и фестивали, както и 10 награди.

В произведенията си пресъздава взаимоотношенията между него и хората в условията на манипулирана реалност. Необикновените си светове представя в графики, рисунки, колажи, фотографии и инсталации. Творбите му съществуват в различна художествена форма. Една и съща работа, например, Кокимото показва като графика, акрил на платно и инсталация от обекти, разположени в изложбеното пространство.

В много от творбите проличава интереса му към различни социални проблеми. Новия световен ред, ролята на съвременните икони в обществото и отношението към животните са само някои от темите, които многократно могат да се открият в работите му. От религия през политика, до ежедневните абсурдни ситуации, Кокимото се интересува от емоционални и умствени състояния, като нарцисизъм, копнеж за любов и красота. Често работи с вече съществуващ визуален материал, който обогатява със собствени разработки с повествователен характер.

Ето какво разказва и самият Кокимото:

През 98-ма година завърших специалност стопански мениджмънт в Икономическия техникум в град Варна, а с изкуство се занимавам от началото на 21-ви век. Макар и възпитан да бъда скромен, винаги съм знаел, че съм по-специален и съм на този свят с определена цел. Преди да преосмисля живота си и да започна „на чисто“, претърпях множество трансформации. По него време мечтаех да бъда борсов агент, а роднините ми, да тръгна по стъпките на баща ми и да стана военен, но аз вярвах, че всеки трябва да върви по своя път, поемайки отговорност за действията си.

Все още не подозирах за огромния си творчески потенциал и с известна доза несигурност поех към Търново, където прекарах следващите няколко години от живота си, получавайки художествено образование. Именно там в края на 2003-та започнах с изграждането образа и стила на Кокимото, а години по-късно престоят ми в Академията за изящни изкуства в град Лодз - Полша, изигра важна роля в развитието ми на този етап. Преминавайки през много трудности, пренебрегвайки близки и приятели, работих упорито и с постоянство, за да наложа новия си образ на артист, в пълния смисъл на думата. И сега продължавам да следвам пътя и целта си, за да дам на света това, което искам, а какво е то, ще види всеки зрител, застанал пред мое произведение.
"
                                                                                                                          
Освен Калоян Илиев- Кокимото, за голямата награда за  изкуството, oснована на името на култовия режисьор на 90-те Стоян Камбарев, са номинирани още 17 годишната поетеса Теа Денолюбова, театралния режисьор Василена Радева,  актрисата Елена Димитрова и 12- то класникът Юлиян Спасов заради първия му пълнометражен филм.

Вижте видео визитка на Калоян Илиев-Кокимото >>