Българско семейство се прочу с оцет от годжи бери
Семейство от Монтана се прочу с уникално производство. Лидия и Ивайло Заркови са единствените в света, които произвеждат био оцет от годжи бери.
Натуралният оцет - световна новост, е произведен от пресни плодове на годжи бери, които съдържат 500 пъти повече витамин С от портокалите и лимоните. Плодовете на годжи берито трудно се съхраняват в пресен вид, а при изсушаване се губят част от полезните им свойства, обясняват експерти от хранително-вкусовата промишленост.
С производството на оцет Лидия и Ивайло успяват да запазят всички полезни свойства на вълшебните плодове, което превръща оцета им в уникален и полезен.
„Оцет от годжи бери не е правен до момента в света. Наш познат отглеждаше годжи бери и през септември миналата година решихме да опитаме да направим оцет от плодовете”, разказа Лидия Заркова.
Биопродуктът им е сертифициран и съдържа само кафява нерафинирана захар в малки количества и годжи бери. Пресните плодове през есента Ивайло и Лидия затварят в бидони и превръщат във вино. После идва ред на оцета.
Семейството прави и био оцети от малина, шипка, бъз и арония, а предстои да опита да произведе био оцет и от диви ягоди и боровинки.
„Изключително се гордея с наградата, която получихме в Пловдив. Нашият продукт се състезаваше с разработки на учени и ние успяхме. Искам всички да знаят, че в Северозапада живеят предприемчиви и работливи хора. Ние успяхме. Правим нещо, което никой друг в света не произвежда. Вярвам, че има много такива хора в нашия край и за тях трябва да се говори”, сподели още Лидия Заркова.
Оцетът от годжи бери е получил и признанието на Асоциацията на шеф готвачите в България.