"Много мои приятели от шоубизнеса казват, че след време започват да се отъждествяват с героите си, но това не важи за мен. Приличам ли ви на Спасителя?", пошегува се Нийли. Той характеризира ролята си с три думи - алтер его, мисия и цел.

"Всичко, което правим, е заради музиката. Авторите са създали творбата толкова отдавна, невероятно е как живо и истински звучи и днес. Историята е позната от Новия завет, но всеки път усещаме новите чувства и вибрацията на публиката, които се смесват с нашите. Усещам ги всеки път"
, каза Тед Нийли.

"Всички момчета и момичета около мен са изключително талантливи, превърнахме се в семейство, допълни той. Част от "семейството" вече е и изпълнителят на Юда - той е в трупата от две седмици, от гастрола в Амстердам, откъдето идва у нас спектакълът. За него героят му е добър човек - бори се за неща, които смята за правилни, много по-важна за Юда е мисията, която следва, отколкото приятелство, коментира артистът.

Според изпълнителя на цар Ирод не е възможно зрителите да не се разсмеят в сцената, когато владетелят решава съдбата на Исус, макар че епизодът е трагичен. Образът на Ирод е комичен и забавен - глътка въздух за публиката в драматичната история, по думите на актьора.

Зрителите са като на рокконцерт - на сцената е рокгрупа, като броят на музикантите се променя. В София ще бъдат 12 музиканти, а в Арена ди Верона например са били над 20, казаха от екипа.

"Все още на някои места спектакълът се играе с оркестър от 60-70 души, за публика с предпочитания към по-сериозната версия. Но ние сме рокопера, така че ще слушате рок", отбеляза Тед Нийли.

"Точно това беше целта - да видим оригинала, защото през 1971 г. Уебър пише 10-12 песни и ги дава на Иън Гилън и други страхотни музиканти да ги пеят. После излиза албум. По-късно Тим Райс пише либретото и така се появява рокоперата след три години", обясни режисьорът и продуцент Живко Ботев от West End Academia, организатор на гастрола.

Тед Нийли играе Спасителя в едноименния филм на Норман Джуисън и поставя рекорд с над 2000 представления на "Исус Христос суперзвезда" на Бродуей, Уест Енд и останалите големи сцени по света.