Това посъветва в интервю за БГНЕС натуропатът графиня Анжелика Волфскийл. Тя е у нас за втори път по покана на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, а поводът е Годишната научно-практическа конференция по хомеопатия и Шуслерова терапия.

"Закуската трябва да е най-богата, на закуска можем да ядем много плодове, различни зърнени храни и зърнени каши, които обаче трябва да са фино смлени и преработени, за да могат добре да се храносмилат. Можем да хапваме масло, хляб, салам и това е най-богатата храна за деня. На закуска трябва да се пие чай, а кафето е хубаво да не е със закуската, а да дойде в 10 часа", препоръчва графиня Волфскийл. "За обяда е добре да се ядат сурови салати, месо, риба, сирене, чудесни са топлите супи, особено зеленчуковите. Вечерята по възможност трябва да е не по-късно от 18 ч. Това трябва да е най-малкото ядене за деня и по възможност без сурови плодове и зеленчуци или салати", съветва тя.

"Бяхме на пазара и видяхме, че имате много хубави плодове и зеленчуци и особено туршии. Те могат да се хапват вечерно време. В Италия, например, това са антипастите, а вие тук имате прекрасни туршии. Вечер можете да направите т. нар. задушени салати, например задушено зеле, задушени зеленчуци, можете да хапнете леко месо, парченце хляб, но не много сирене. А ако много ви се яде плод вечерта, нека да не е суров, а да е компот или няколко сушени плода", посочи още графинята.

Тя посъветва хората на диета да спазват следното изискване – сутринта да закусват като крал, на обяд да обядват като богат човек, вечерта да вечерят като бедняк. "Ако към това пият достатъчно вода и се движат достатъчно, няма да имат йо-йо ефекта след диетата, който води до все повече дебелеене, и няма да се нуждаят въобще от тази диета. Просто трябва да се следва една ясна линия за цял живот. Аз също ходя на вечери, които могат да бъдат и по-късно. Това не пречи, но трябва да има една ясна, последователна линия в живота, естествено с изключенията, които са нормални за нашия живот", отбеляза графиня Волфскийл.

Тя е съгласна с популярното мнение, че една ябълка на ден държи лекаря настрани. "Ябълките са прекрасни, особено вашите чудесни български ябълки, които растат тук. Полезни са и всички зеленчуци, които са си ваши родни и растат във вашите дворове. Винаги казвам на моите пациенти животинските белтъчини и суровите храни да се приемат до два часа, вечерно време да се приема грилована или задушена храна с добро количество течности през целия ден. И винаги използвам Шуслеровите соли като лечение и превенция", завърши графинята.