Вместо сексапилни модели, календарът за 2016 г. показва за пръв път "успели жени" - активистки, защитнички на идеи, пълнички актриси, дами на ръководни постове и на достолепна възраст. Той отдава предпочитания на таланта, а не на външния вид.

Вижте снимки >>


Пред фотоапарата на Ани Лейбовиц са позирали Серина Уилямс, която е почти гола, Йоко Оно, Пати Смит, Наталия Водянова като представителка на благотворителна организация, меценатката Агнес Гунд. Повечето от тях са облечени. Актрисата Ейми Шумър е по гащички.

В календара са включени също Мелъди Йобсън, президент на "Ариел инвестмънтс", Катлийн Кенеди, президент на "Лукасфилм", блогърката Тави Гевинсън.

Всички жени са избрани за това, "че са направили света различен", допълват от БТА.

Ани Лейбовиц каза, че е минимализирала ретуширането на снимките, за да подчертае променения начин, по който гледат на жените по света - с все по-голям фокус върху постиженията, а не върху външния вид.

Компанията "Пирели" издава календара си от 1964 г. Първоначално в него не е имало голи снимки. Такива са и календарите от 2002 г., 2008 г. и 2013 г. Календарът се разпространява в ограничен тираж от 30 000 екземпляра сред привилегировани партньори и приятели на фирмата.