Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като чакано и престижно отличие за младите творци в България. Тази награда е единствената, която не е строго профилирана в конкретно изкуство, а обхваща широк спектър от талантливи млади артисти в различни области на изкуството.

Много важен факт е, че всички номинирани и наградени творци получават подкрепа от Фондацията в реализацията на проектите си целогодишно, а не само кампанийно.

Ето и  номинираните за Награда за изкуство „Стоян Камбарев” 2014:


Иван Димитров -  драматург, писател и поет 

За пиесата му „Очите на другите”, поставена за първи път в Ню Йорк, а  след това и в Народния Театър „Иван Вазов” , както и за едноименната книга с шест пиеси. За бунтарският му дух, който той успешно претворява в стихотворения, музика и пиеси. За изострената му социална чувствителност към липсата на справедливост и морал и умението да превръща това в кауза за творчеството си.

Калина Мавродиева - художник
               

За  изложбата й „Отчуждение” в галерия U.P.A.R.K., Пловдив  и за запомнящото и участие и в цели 12 групови изложби само за последните 2 години. Номинирана  е за въображението, креативността, мисълта и за категорично изразения й личен стил на работа в широк спектър на изобразителното изкуство - живопис, текстил, пластика. Абстракционист, но и концептуалист. Калина е едно от личните открития на култовия художник Кольо Карамфилов.

Театрално сдружение  „Реплика”  с режисьор Георг Жено

За спектаклите „Истина отвъд полярния кръг”, „Ние сме боклуците от Източна Европа” и „Двама нещастни румънци, които говорят полски”. За „документалния театър”, който правят, за силната идея и смелостта да провокират, разголвайки най-болезнените теми на съвременното общество. За това, че предизвикват разтърсващо преживяване в публиката без аналог в съвременния български театър. За честността, силата на приятелството и уникалния талант на всеки един от тях.

Илина Илиева, музикант /виола/

17-годишната виолистка от  Софийското Музикално училище „Любомир Пипков“ е номинирана за безспорния си музикален талант, проявил се от най-ранната й детска възраст. Илина е най-младият член на Европейския младежки оркестър, с който концертрира по всички големи световни и престижни сцени. Младата виолистка притежава музикалността, чувствителността и самочувствието, присъщи на един голям музикант с огромно бъдеще.

Христо Ушев - актьор 

За ролите му в спектаклите „Военовременни видения” /Т.Р.Сфумато/ и „Робин” /Театър Възраждане/ и цялостното му присъствие в театралния живот през последните няколко години. Номиниран е за силното си актьорско обаяние, за специфичната си изпълнителска техника и талант. За умението му с лекота да преминава от едно в друго актьорско предизвикателсво, за пълната отдаденост към професията, както и за чистотата и отговорността, с която работи.
                     
Името на  носителя  на прекрасната бронзова статуетка, изработена от  скоро напусналия ни художник Кольо Карамфилов и паричната премия в размер на 3000 лв. ще стане известно непосредствено преди събитието. 

В журито влизат 20-те учредители на Фондация „Стоян Камбарев” - водещи имена от културния и обществения ни живот. Председател на УС е Деси Тенекеджиева.

Преди година, носители на Голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2013 станаха феноменалния диригент и композитор Страцимир Павлов и неговия “Gospel Choralе” които имаха честта да получат статуетката лично от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

Церемонията - концерт за връчване на Награда за изкуство „Стоян Камбарев” е част от културния календар на столицата и е в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019г.