Отличието, носещо името на култовия театрален режисьор, се утвърди като чакан и престижен приз за млади творци в България. Много важен факт е, че фондация "Стоян Камбарев" подкрепя всички номинирани и наградени творци за осъществяването на конкретни техни проекти. Петте годишни номинации се определят след разглеждане на всички предложения, направени от 20-те основатели на фондацията - все водещи личности от различни области на културния ни живот с председател на УС Деси Тенекеджиева.

Младият театрален режисьор Анастасия Събева е номинирана заради спектаклите си "Женска управия" в Младежкия театър и "Антихрист" в Пловдивския театър. За крехките си 23 години Анастасия е едновременно завидно зряла и по детски експлозивна в оригиналните си режисьорски решения и търсения. Тя направи категорична заявка за голямо бъдеще на театралната ни сцена, която отдавна се нуждаеше от тази свежа и чиста глътка въздух.

"За мен изкуството е бягство от реалността, свят, който може да бъде изграден изцяло от човешкото въображение. Първата ми среща с изкуството беше на шест години, когато започнх да свиря на пиано. Когато станах на 13-14 години, се зачудих дали пък не искам да бъда актриса, а по-късно и режисьор. За хората може би е абсурдно как едни човеци прекарват толкова време в едно тъмно, прашно, студено място, наречено сцена; карат се, мразят се, влюбват се и понякога творят. И хората сигурно трудно разбират, че те са влюбени в работата си, много обичат да мечтаят и даже понякога могат да летят... И аз всеки ден се моля тези човеци да не изгубят смисъла и любовта си" - споделя младата театрална надежда.

Анастасия Събева е завършилa Театрална студия "Игра" с художествен ръководител Петър Върбанов. Първоначално я приемат в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" като актриса, но в крайна сметка се дипломира като режисьор в класа на проф. Здравко Митков. Като студент осъществява следните постановки: "Доктор Фауст" от Кристофър Марло; "Смъртта на Дантон" от Георг Бюхнер; "Бекет или божията чест" на Жан Ануи; "Саломе" от Оскар Уайлд и "Антигона" на Софокъл.

Анастасия е носител на наградата на НАТФИЗ "Най-Най-Най" 2014 - в категорията Режисьор за драматичен театър. Интересен факт е, че от малка се занимава професионално с музика, като пее и свири на пиано, а като актриса участва в дублажи на анимационни и игрални филми

Останалите млади творци номинирани за Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" тази година са: братята цигулари Алекс / 13 г. / и Мартин / 16г / Зайранови, актрисата Елена Телбис, кино тандемът Еди Шварц и Йордан Петков и художникът Андрей Хамбарски. Всеки един от тях освен номинацията си, ще бъде отличен със специална награда, свързана с осъществяването на техен проект. Носителят на голямата награда за изкуство ще получи бронзовата статуетка и чека за 3000 лв. лично от президента Росен Плевнелиев, а кметът на София Йорданка Фандъкова ще връчи Cпециалната награда на Софийска община и на фондацията за изкуство.

Вижте кратък филм за Анастасия Събева: