Той бе номиниран три пъти за награди "Оскар", преди да получи престижното отличие за цялостната си кариера. Кърк ще чества 100-годишнината си на парти с 200 гости, организирано от сина му Майкъл Дъглас и снаха му Катрин Зита-Джоунс.

Вижте снимки на Кърк през годините >>

"Хора често искат от мен съвети как да доживеят до преклонна възраст и да водят здравословен живот" - заявява той в есе, публикувано от списанието за знаменитости "Клоузър" по повод рождения му ден.

"Нямам подобни съвети. Смятам обаче, че всички ние имаме причини да сме тук. Оцелях след инцидент с хеликоптер и инсулт, за да направя още добри неща в света, преди да го напусна."

През 1996 г. Кърк е принуден да се пенсионира като актьор заради проблеми с говора вследствие на инсулт. Синът му Ерик умира през 2004 г. от свръхдоза алкохол и успокоителни.

След като през 1996 г. бе принуден да се пенсионира като актьор заради проблеми с говора вследствие на инсулт, Кърк Дъглас минал тренировки с терапевт, за да може да произнесе кратко слово на рождения си ден.


Кърк приписва до голяма степен продължителността на живота си на голямата си любов, втората си съпруга Ан, която е на 97 години:

"Имах шанса да срещна жената на живота си преди 63 години. Смятам, че прекрасният ни брак и дискусиите ни нощем ми помогнаха да оцелея след какви ли не предизвикателства."

Кърк Дъглас, който е син на руски имигранти, се е превъплътил в образите на някои най-митичните персонажи в историята на седмото изкуство, от художника Винсент Ван Гог до точния стрелец Док Холидей. Снимал се е в около 80 филма, сред които "Одисей", "Викингите", "20 000 левги под водата", "Гори ли Париж?", "Престрелка в О.К. Корал", "Седем дни през май", припомнят от БТА.

За ролята си в "Шампион" получава първата от трите си номинации за "Оскар" за най-добър актьор. Другите две са за "Лошият и красавицата" и "Жажда за живот".

72-годишният Майкъл и 69-годишният Джоуел, са от първия му брак с актрисата Даяна Уебстър, с която се развежда през 1951 г. Ан Байдънс ражда синовете му Питър и Ерик Дъглас.