Г-н Андреа Казини, Главен оперативен директор на УниКредит Булбанк и Деси Тенекеджиева в качеството си на Председател на УС на „Фондация Стоян Камбарев”, откриха изложбата на Огняна Серафимова „Махина – тайни от Кутията“ в арт галерията на банката. Изложбата на младата художничка и сценограф е седмата поред в творческото пространство на финансовата институция.

Известният изкуствовед Филип Зидаров проследи творческия път на Огняна от дете, а Деси Тенекеджиева сподели: „Оги Серафимова е много креативен творец - изящен сценограф с огромно творческо въображение, усет към детайла и ярко разпознаваем стил, но същевременно тя е духовно извисен и много чист човек, което я прави уникална.

През 2012 година Огняна Серафимова стана единствената жена с номинация за награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев”, а само след дни се очаква официалното обявяване на Номинациите за тази година.

Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като чакана и престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България. Миналата година, по време на официалната церемония-концерт,  изтънчената сценографка получи специалната награда на  Фондацията под формата на красива стъклена статуетка и отправи покана към нея да реализира свой проект в галерията за съвременно изкуство „УниКредит Студио“, резултат на която е тази изложба.

Името на изложбата „Махина – тайни от Кутията“ подсказва на зрителите, че ще могат да се докоснат до магията на театъра, надниквайки зад кулисите. Deus ex machina на латински език означава „бог от машината“ и е калка от гръцкото „από μηχανής θεός“, (произнасяно „апо механес теос“). Произлиза от древногръцкия и римския театър, когато някой бог или повече богове били спускани с помощта на кран (механе) на сцената, за да сложат край на безизходна ситуация. И така, „бог идва от машината“.

„Махина – тайни от Кутията“ проследява творческите търсения на Огняна Серафимова в областта на сценографията, пърформанса, живописта, инсталацията и интерактивния костюм. Авторката представя снимки от постановки, костюми и свой художествени произведения. Те могат да се видят и в издадения луксозен каталог.

Сред представените театрални проекти в УниКредит Студио са „Крал Лир“ на Пловдивския Драматичен театър „Николай Масалитинов“  и  „Вълшебното огниво“ на Варненския куклен театър. И двете постановки са номинирани за Наградите Икар 2013.

Огняна Срефимова  е завършила  Национална художествена академия със специалност  „Сценография“ през 2007 г. Две години по-късно взима и магистърска степен „Сценография за куклен театър“ през 2009. Възпитаник е на Национално училище по изкуствата „Добри Христов“, Варна. В творческата си биография тя има 14 театрални и филмови проекти, участие в над 10 общи изложби и 7 номинации и престижни награди.

Изложбата „Махина – тайни от Кутията“ е отворена за публиката от 25 март до 25 април 2013 г.