На червения килим един до друг застанаха актьорите от филма Робърт де Ниро, Джоди Фостър, Сибил Шепърд, Харви Кайтел, режисьорът Мартин Скорсезе, сценаристът Пол Шрейдър и продуцентът Майкъл Филипс.

Вижте снимки >>

Джоди Фостър (53), чието превъплъщение в образа на непълнолетната проститутка Айрис в "Шофьор на такси" й носи първа номинация за "Оскар", пристигна на събитието в елегантен син костюм и бяла блуза. Сибил Шепърд (66) облече черна рокля.

След прожекцията имаше беседа с екипа на лентата. На нея актьорите си спомниха забавни моменти от снимките. Де Ниро припомни култовата реплика "На мен ли говориш?" с думите, че едва ли някой не я е казвал за тези 40 г. Той обясни, че карал такси 10 дни, за да се подготви за ролята си. Кайтел пък искал да срещне истински сводник и след като никой не успял да го свърже с такъв, си намерил сам бивш сводник, с когото обсъждали как да играе. Фостър, която е на 13, когато се снима във филма, призна, че се разплакала на първия снимачен ден. Тя се притеснявала, че приятелите й ще се подиграват заради дрехите, с които я обличат.

Филмът за самотния и психически нестабилен ветеран от Виетнам Травис Бикъл (Робърт де Ниро), който става шофьор на нощно такси в Ню Йорк, има четири номинации за "Оскар", две номинации за "Златен глобус", три награди и 4 номинации на Британската академия, както и номинация за "Грами". Лентата носи "Златна палма" за Мартин Скорсезе от кинофестивала в Кан, две награди "Давид ди Донатело" на Джоди Фостър и Мартин Скорсезе и награди от асоциации на филмовите критици.