Вижте снимки >>

Яна има любими места в цяла България, но едно от най-красивите за нея е нос Калиакра. Красивият къс родна земя се намира на 12 км източно от град Каварна и на 60 км североизточно от Варна. Това дълго 2 км полуостровче е обозначено на картата като нос Калиакра. При ясно време отдалеко можем да забележим, че той е бил и сега е добър ориентир за крайбрежното корабоплаване.

Нос Калиакра като огромен вълнолом с високите си седемдесет метрови брегове прегражда пътя на яростно връхлитащите морски вълни, родени от северния вятър. Укротява ги и превръща обширния западен залив в спокоен пристан. Намиращ се в сеизмична зона, полуостровът е подложен на постоянно отмиване и разрушаване от морските вълни. Калиакра се изменя, макар и бавно. Но въпреки тези промени от Калиакра и някога, и сега излъчва сурова красота! Калиакра в превод от гръцки означава „красивия нос”. Преди гърците тази красота великолепно са оценили тиризите - тракийско племе. Тези най-древни обитатели на нашата земя само с една отвесна стена са можели да защитят обширна територия. Тъй като всички брегове са отвесни и величествено издигнати на 70 метра над морето.

Природата тук е много красива и заради ярките цветя, цъфтящи през пролетта и лятото. Това гордо и красиво място днес е и природен археологически резерват.
Тук гнездят корморани, а скорците и скалните косове обитават пещерите. При повече късмет може да се видят и делфините, дебелоклюната чучулига, черногърбото каменарче и още много други редки видове. Ендемичните растения като малката перуника, теснолистния божур, хибридния мак, коило, клинавчета също могат да бъдат видяни в местността.  Този стръмен бряг, станал сцена на падения и възходи наистина изглежда пурпуреночервен. Казват, че е червен, защото е напоен с кръвта на хората намерили смъртта си тук. /shabla.be/

Яна ни припомня една драматична легенда, свързана с нос Калиакра. Според легендата, красива девойка на име Калиакра и приятелките й били обградени от турска орда. Девойките били отчаяни. Смелата Калиакра решила, че е по-добре да загинат, отколкото да се предадат. Девойките завързали косите си една за друга и скочили от високите скали в морето.

Конкурсът Мис Земен Рай, който има за цел да покаже някои от най-красивите български лица, както и да популяризира българските природни забележителности и да стимулира туризма в пределите на България. Всеки месец в конкурса Мис Земен Рай ще бъде избирана една красива българка, с която ще бъде заснета професионална фотосесия на фона на изключителна българска природна забележителност. В края на 2010 от най-добрите снимки ще бъде издаден календар. Всяка красива българка, която иска да участва в конкурса Мис Земен Рай може да изпрати свои снимки, данни, координати за обратна връзка и информация за любимата си българска природна забележителност на e-mail: [email protected]. Повече за конкурса вижте тук >>

Всеки ден в Dir.Bg ще бъде представяно едно от момичетата, изпратили снимки за участие в конкурса и неговото любимо място в красива България. Представена веднъж на страниците на Life.dir.bg, участничката ще се състезава за Мис Земен Рай за съответния месец и губи правото си на участие в следващите месеци до края на 2010 година. Момичетата, изпратили снимки за участие през месеца, които не са представени на страниците на Life.dir.bg, продължават да имат шанса да бъдат избрани през следващите месеци. Мис Земен Рай за месеца ще бъде избирана само от представените на страниците на Life.dir.bg през съответния месец участнички. Успех на всички кандидатки и благодарим за страхотните отзиви за идеята на конкурса!